Sinema Filmlerinin Desteklenmesi Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

Destek sağlanan projelerin yapımcısı tarafından aylık olarak Bakanlığa sunulacak olan raporlar aracılığıyla projenin gelişim ve gerçekleştirilmesine


07 Eylül 2010 Tarihli Resmi Gazete

Sayı: 27695

Kültür ve Turizm Bakanlığından:

SİNEMA FİLMLERİNİN DESTEKLENMESİ HAKKINDA YÖNETMELİKTE

DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1 – 13/11/2004 tarihli ve 25642 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Sinema Filmlerinin Desteklenmesi Hakkında Yönetmeliğin 11 inci maddesinin ikinci fıkrasının (e) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“e) Destek sağlanan projelerin yapımcısı tarafından aylık olarak Bakanlığa sunulacak olan raporlar aracılığıyla projenin gelişim ve gerçekleştirilmesine ilişkin süreci takip eder,”

MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 13 üncü maddesinin ikinci ve dördüncü fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Yapım desteğinden ve yapım sonrası desteklerden faydalanmak üzere aynı anda aynı proje için başvuruda bulunulamaz. Daha önce destek alanların, ikinci kez destek başvurusunda bulunabilmeleri için projelerin gerçekleştirilmiş ve geri ödemelerin tamamlanmış olması veya Kanunun 8 inci maddesinde düzenlenmiş olan üç yıllık destekten faydalanamama süresinin tamamlanmış olması gerekir.”

“Destek başvuruları öncelikle, Bakanlıkça görevlendirilen raportörler tarafından incelenir. Yapılan inceleme sonucunda, başvuru formlarında veya ibraz edilmesi gerekli belgelerde herhangi bir eksikliği bulunmayan başvurular, başvuru tarihi itibarıyla kabul edilir. Eksikliği bulunan başvurular ilgililere iade edilir ve bu eksikliklerin en geç beş iş günü içinde giderilmesi halinde kabul edilir. Bu süre sonunda da eksiklikleri giderilmeyen başvurular reddedilir. Başvuru formu; talep edilen destek türü ve miktarı ile gider ve gerekçeleri içeren bütçe; sinopsis; konu, amaç ve içeriğe ilişkin belgeler ile daha önce destek alınıp alınmadığını gösterir belgelerin ilk müracaatta verilmesi zorunludur.”

MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 15 inci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“c) Projelerin gelişim ve gerçekleştirilme sürecine ilişkin yapımcı tarafından hazırlanacak raporları aylık dönemlerle, bu sürece ilişkin harcama bilgi ve belgeleri de dahil tüm bilgileri içeren izleme raporlarını, hak sahipleri ile çalışanlara yapılan ödemelerin belgelerini, senaryo yazım destekleri söz konusu olduğunda senaryonun bitmiş bir nüshasını, yapım destekleri söz konusu olduğunda da sinema filminin bitmiş bir kopyasını proje bitim tarihinde Bakanlığa vermekle,”

MADDE 4 – Aynı Yönetmeliğin 17 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 17 – Yapım desteği; sinema filminin yapım öncesi hazırlık aşamasından, gösteriminin yapılabileceği hale getirilmesine kadar geçen tüm yapım aşamalarının desteklenmesi amacıyla doğrudan veya dolaylı şekilde ve sadece geri ödemeli olarak sağlanır.

Kurgu filmler için yapım desteği sağlanması, yönetmen ve yapımcının ortak başvurusunun bulunması, yapımın sinema versiyonunun üretilecek olması ve sinema salonu gösteriminin önce yapılması koşullarına bağlıdır. Ancak, belgesel, canlandırma ve kısa filmler için bu koşullar aranmaz ve bu filmlere geri ödemesiz destek sağlanabilir.

Yapım desteği için, Destekleme Kurulunca kararlaştırılan destek miktarı o yapımın toplam giderlerinin % 50’sini aşamaz.

Geri ödemesini tamamlayan filmin yapımcısına, sonraki başvurusunun kabul edilmesi halinde, Destekleme Kurulunca verilmesi kararlaştırılan destek miktarı Bakanlıkça % 50’sine kadar artırılabilir.

Yapımcı bu desteği alabilmek için 21/7/1953 tarihli ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 10 uncu maddesinde sayılan değerlerden herhangi birini teminat olarak gösterebilir. Anılan Kanunun 10 uncu maddesi uyarınca teminat sağlayamayanlar muteber en az iki şahsı müteselsil kefil ve müşterek borçlu gösterebilir. Şahsi kefaletin kabul edilebilmesi için kefillerin kullandırılacak destek miktarının geri dönüşünü sağlayacak miktardaki mal varlığını belgelendirmesi gerekir. Borçlu verdiği teminatı kısmen veya tamamen aynı değerde başka teminatlarla değiştirebilir.

Geri ödemeli yapım desteği olarak sağlanan destekler, yapımın gösterime girdiği yılı takip eden takvim yılı sonuna kadar, yapımdan elde edilen her türlü gelirler toplamından bu yapım için yapılan giderler düşüldükten sonra kalan net tutardan, toplam proje giderlerine yapılan destek oranında ve bu desteği geçmeyecek miktarda Bakanlıkça belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde geri ödenir.

Filmin, yapım giderlerini karşılayacak miktarda gelir elde edememesi halinde, film yapımcısının başvurusu üzerine Bakanlıkça yapılacak veya yaptırılacak incelemede talebin yerinde görülmesi durumunda geri ödemeli destekler Bakanlıkça geri ödemesiz sayılır.

Geri ödemesi Bakanlıkça belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde tamamlanmayan filmlerin yapımcıları geri ödemenin tamamlanması gereken tarihten itibaren, aldığı desteğin Bakanlıkça geri ödemesiz sayılması yönünde karar alınan filmlerin yapımcıları ise bu kararın verildiği tarihten itibaren üç yıl süreyle, Kanunda yer alan desteklerden faydalanamaz. Ancak filmin gösterime girdiği tarihten itibaren iki yıl içinde Destekleme Kurulunca belirlenen uluslararası festivallere davet edilen veya bunlardan birinde ödül kazanan filmler için bu üç yıllık süreye ilişkin hüküm uygulanmaz.

Ayrıca, geri ödemesiz sayılan miktarın yapımcı tarafından yasal faizi ile birlikte Bakanlığa geri ödenmesi halinde yapımcı desteklerden faydalanmak üzere tekrar başvuruda bulunabilir.

Desteklenen yapımlar, desteğin verilmesine ilişkin taraflar arasında yapılacak sözleşme çerçevesinde Bakanlık tarafından ticari amaç taşımayan kültürel faaliyet, festival ve benzeri etkinliklerde gösterilebilir.”

MADDE 5 – Aynı Yönetmeliğin 19 uncu maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Bakanlık, projenin özelliği itibarıyla uygun gördüğü durumlarda ödeme tarihleri ve yüzdelerinde değişiklik yapabilir. Desteklerin ilk taksiti, yapımcının yazılı talebinin Bakanlıkça uygun görülmesi halinde çekimlerin başlamasından bir ay önce ödenir.”

MADDE 6 – Aynı Yönetmeliğin 20 nci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve birinci fıkradan sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“Geri ödemeli olarak sağlanan:

a) Doğrudan yapım destekleri filmin gösterime girdiği,

b) Doğrudan yapım sonrası destekleri desteğin tamamının verildiği,

c) Dolaylı yapım ve sonrası destekleri kredi veren kuruluşa yapılan ödemenin sona erdiği,

yılı takip eden takvim yılı sonu itibarıyla yapımdan elde edilen toplam hasılattan bu yapım için yapılan giderler düşüldükten sonra kalan net tutardan toplam proje giderlerine yapılan destek oranında ve bu desteği geçmeyecek miktarda geri ödenir. Yapımın gösterime girmemesi veya tarihinin tespit edilememesi halinde en geç desteğin yapıldığı yılı takip eden takvim yılı sonu itibarıyla gösterime girmiş sayılır.

Yapımcı/borçlu, filmin gösterime girdiği veya girmiş sayıldığı yılı takip eden takvim yılı sonu itibarıyla, en geç otuz gün içerisinde desteklenen projeye ilişkin Yeminli Mali Müşavir Raporunu ve Bakanlık tarafından istenecek diğer bilgi ve belgeleri Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürlüğüne teslim etmekle yükümlüdür. Söz konusu bilgi ve belgelerin tesliminden sonra Bakanlıkça geri ödeme tutarı hesaplanır.”

MADDE 7 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 8 – Bu Yönetmelik hükümlerini Kültür ve Turizm Bakanı yürütür.

Print Friendly, PDF & Email

Yorum KAPALI.

Tasarim & Sistem : Alomaliye & AbaciPark