Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ

…listesinde yer alan tıbbi malzemelerin 4734 sayılı Kamu İhale Kanununa tabii olan Resmi Sağlık Kurum ve Kuruluşlarında kullanılması halinde…


04 Aralık 2010 Tarihli Resmi Gazete

Sayı: 27775

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığından:

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU SAĞLIK UYGULAMA TEBLİĞİNDE

DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ

MADDE 1 – 25/3/2010 tarihli ve 27532 sayılı 1. Mükerrer Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliği”nin (SUT) 7.1 numaralı maddesinin yedinci fıkrasının ikinci cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Ancak SUT eki EK-5/A-1 listesinde yer alan tıbbi malzemelerin 4734 sayılı Kamu İhale Kanununa tabii olan Resmi Sağlık Kurum ve Kuruluşlarında kullanılması halinde (inceleme, soruşturma, denetim gibi haller hariç) barkod numara bilgisinin/belgesinin ibrazı zorunlu değildir.”

MADDE 2 – SUT’un 7.1 numaralı maddesine aşağıdaki fıkralar 25 inci ve 26 ncı fıkralar olarak ilave edilmiştir.

“(25) SUT eki EK-5/A-1, EK-5/A-2, EK-5/E, EK-5/F listelerinde yer alan malzemelerin MEDULA hastane uygulamasına serbest kodsuz malzeme olarak girilmesi halinde Kurumca bedeli karşılanmaz.

(26) Bedeli Kurumca karşılanmayan işlemlere ait tıbbi malzeme bedelleri Kurumca karşılanmaz.”

MADDE 3 – SUT’un 7.2.1.A-1 maddesinin ikinci fıkrası aşağıda belirtildiği şekilde değiştirilmiştir.

“(2) SUT Eki Ek-5/A-1 ve Ek-5/A-2 Fiyatlandırılmış Tıbbi Sarf Malzemeleri Listesi, SUT Eki Ek-5/E Omurga Cerrahisi ve Ek-5/F Ortopedi ve Travmatoloji branşı Artroplasti alan grubunda kullanılan tıbbi malzemeler temin edilmesi halinde, bu listelerdeki birim fiyatlar, sağlık hizmeti sunucuları tarafından hangi fiyatlara temin edildiğine bakılmaksızın geri ödemede esas alınacak olan fiyatlardır. Bu fiyatlara sadece KDV ilave edilecektir.”

MADDE 4 – SUT’un 7.3 numaralı maddesine, aşağıda belirtilen madde 7.3.27 nci madde olarak ilave edilmiştir.

“7.3.27. Diş tedavisi

a) Greftler ve membranlar aynı merkezde çalışan, doktora ünvanı kazanmış en az bir periodontoloji veya ağız diş çene cerrahisi hekiminin yer aldığı üç diş hekiminin imzası ile hazırlanan resimli sağlık kurulu raporuna istinaden reçete edilmesi halinde Kurumca bedeli karşılanır.

b) Sağlık kurulu raporuna hastaya ait radyograflar eklenmelidir.

c) Lokal anestezi altında yapılan işlemlerde; sağlık kurulu raporuna, hasta tarafından doldurulacak malzemenin kullanıldığına dair belge (adı ve soyadı, işlem tarihi, kullanılan malzeme) eklenecektir.

d) Lokal anestezi altında ayaktan tedavi esnasında kullanılan plak ve vida sağlık kurulu raporuna istinaden reçete edilmesi halinde Kurumca bedeli karşılanır. Sağlık kurulu raporuna hastaya ait sonuç radyografları eklenmelidir.

e) Kanama durdurucu ajanlar, protez yapıştırıcıları, protez temizleme tabletleri, özel içerikli diş macunları vb. tıbbi değeri olmayan malzemelerin Kurumca bedeli karşılanmaz.”

MADDE 5 – SUT’un 7.3.8 numaralı maddesinin “Gözlük cam ve çerçevesi” başlığı “Görmeye yardımcı tıbbi malzemeler ve göz protezleri” olarak değiştirilmiş ve bu maddeye aşağıdaki fıkra dokuzuncu fıkra olarak ilave edilmiştir.

“(9) Göz Protezleri;

a) Sağlık Bakanlığına bağlı eğitim ve araştırma hastaneleri ile üniversite hastanelerince düzenlenen sağlık kurulu raporu doğrultusunda bedeli Kurumca karşılanır.

b) Göz protezleri hareketli bir malzeme olmayıp, göz protezinin hareketi, hastanın daha önce geçirdiği cerrahi müdahale ile ilgilidir.

c) 5 (beş) yaşına kadar olan hak sahiplerine (çocuklarda 5 (beş) yaşına kadar orbita gelişimi tamamlandığından) sağlık kurulu raporu ile öngörülmesi halinde yılda bir, 5 (beş) yaşından büyük hak sahiplerine ise sağlık kurulu raporu ile öngörülmesi halinde üç yılda bir göz protezinin bedeli Kurumca karşılanır. Ancak her iki halde de sağlık kurulu raporunda protezin değiştirilme gerekçesi belirtilmelidir.”

MADDE 6 – SUT’un 7.3.12.H numaralı maddesine aşağıdaki fıkralar altıncı ve yedinci fıkra olarak ilave edilmiştir.

“(6) Lenfödem kompresyon cihazlarının Kurumca karşılanmasında SUT eki Ek-5/C listesindeki sınıflandırma geçerlidir.

(7) İlk alımlarda, kompresyon cihazları ile birlikte kullanılacak manşon bedelleri cihaz bedeline dahildir. Manşonların iki yıldan erken değiştirilmesi halinde manşon bedeli Kurumca karşılanmaz. Manşonların Kurumca karşılanmasında SUT eki Ek-5/C listesindeki sınıflandırma geçerlidir.”

MADDE 7 – SUT’un 7.3.17 numaralı maddesine aşağıdaki fıkralar 11, 12, 13, 14 ve 15 inci fıkralar olarak ilave edilmiştir.

“(11) Bası giysilerinde kullanılacak silikon tabaka miktarı sağlık kurulu raporu ile belirlenen hipertrofik skar boyutunun %10’undan fazla olamaz.

(12) Silikon tabaka bedeli, silikon tabakanın kullanıldığı bölgenin bası giysisi fiyatından yüksek olamaz.

(13) Yanık bası giysilerinin bedellerinin Kurumca karşılanmasında SUT eki Ek-5/C listesindeki sınıflandırma geçerlidir.

(14) 18 yaşın altındaki yanık hastalarında SUT eki Ek-5/C listesindeki kriterlere uygun ısmarlama yanık bası giysileri, erişkinlerde ise ihtiyaca göre ısmarlama veya hazır bası giysileri fatura edilebilir.

(15) Bası giysilerinin yanık olayını takiben ilk 6 ay içinde kullanılmaya başlanması halinde Kurumca bedeli karşılanacaktır.”

MADDE 8 – SUT’un 7.3.18 numaralı maddesinin 13 üncü fıkrası aşağıda belirtilen şekilde değiştirilmiş ve 14 üncü fıkrası madde metninden çıkartılmıştır.

“(13) Lenfödem bası giysilerinin bedellerinin Kurumca karşılanmasında SUT eki Ek-5/C listesindeki sınıflandırma geçerlidir.”

MADDE 9 – SUT eki “Protez ve Ortez Listesi” nde (Ek-5/C) “209.410” kodu ile yer alan Konuşma Cihazının karşısındaki “C*” ibaresi kaldırılmış ve “206.701” kod numarası ile yer alan “Gözlük Çerçeve Bedeli” adlı malzeme listeden çıkartılmıştır.

MADDE 10 – SUT eki “Tıbbi Uygunluk Aranmayacak Tıbbi Malzeme Listesi”nde (EK-5/C-1) yer alan “GÖVDE ORTEZLERİ” ibaresi ve “220.780” kodlu “Isıtıcılı Nemlendirici” listeden çıkartılmıştır.

MADDE 11 – SUT eki “Diş Tedavileri Puan Listesi” nde (EK-7) “404.350” kod numarası ile yer alan “Göz Protezleri” listeden çıkartılmış ve SUT eki Ek-5/C listesine “222.600” kod numarası ile ilave edilmiştir.

MADDE 12 – SUT eki “Diş Tedavileri Fiyat Listesine İlişkin Açıklamalar” (Ek-7/A) Listesinde “MADDE 7” de yer alan “hemostatik ajanlar,” ibaresi çıkartılmıştır.

MADDE 13 – SUT eki “Gözlük Camları Fiyat Listesi” (EK-6) bu Tebliğ eki (1) numaralı listede yer aldığı şekli ile yeniden düzenlenmiştir.

MADDE 14 – Bu Tebliğ eki (2) numaralı listede yer alan tıbbi malzemeler listede yer aldığı şekli ile SUT eki EK-5/C Listesine ilave edilmiştir.

MADDE 15 – Bu Tebliğ eki (3) numaralı listede yer alan tıbbi malzemeler listede yer aldığı şekli ile SUT eki “Fiyatlandırılmış Tıbbi Sarf Malzemeleri Listesi” ne (EK-5/A-1) ilave edilmiştir.

MADDE 16 – Bu Tebliğ eki (4) numaralı listede yer alan tıbbi malzemeler listede yer aldığı şekli ile SUT eki “Fiyatlandırılmış Tıbbi Sarf Malzemeleri Listesi” ne (EK-5/A-2) ilave edilmiştir.

MADDE 17 – Bu Tebliğ eki (5) numaralı listede yer alan tıbbi malzemeler listede yer aldığı şekli ile SUT eki EK-5/C-1 Listesine ilave edilmiştir.

MADDE 18 – Bu Tebliğin;

a) 3 üncü maddesi 3/6/2010 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yayımı tarihinde,

b) 10 uncu maddesi 15/10/2010 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yayımı tarihinde,

c) Diğer hükümleri yayımı tarihinde,

yürürlüğe girer.

MADDE 19 – Bu Tebliğ hükümlerini Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı yürütür.

EKLERİ İÇİN TIKLAYINIZ


Print Friendly, PDF & Email

Yorum KAPALI.

Tasarim & Sistem : Alomaliye & AbaciPark