Görev Yerleri İtibarıyla Vergi Müfettişleri Yer Değiştirme Yönetmeliği

Bu Yönetmeliğin amacı; vergi inceleme ve denetimlerinin etkin ve verimli bir

 

 

16 Haziran 2012 Tarihli Resmi Gazete

Sayı: 28325

 

Maliye Bakanlığından:

 

GÖREV YERLERİİTİBARIYLA VERGİ MÜFETTİŞLERİ YER DEĞİŞTİRME YÖNETMELİĞİ

 

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç

MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; vergi inceleme ve denetimlerinin etkin ve verimli bir şekilde yürütülmesi, vergi kayıp ve kaçağına neden olan kayıtdışı ekonominin en aza indirilmesi ve böylelikle mükelleflerin vergiye gönüllü uyumunun artırılması maksadıyla, hizmetin gerekleri, liyakat ve kariyer esas alınarak, Vergi Müfettişlerinin bu Yönetmelikte belirtilen Grup Başkanlıklarında görevlendirilmelerini belirli kurallara bağlamaktır.

Kapsam

MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik, Vergi Denetim Kurulunda fiilen çalışan ve görev yerleri bakımından yer değiştirmeye tabi olan, (A) Grup Başkanlıklarında görevli Vergi Müfettişleri hakkında uygulanır.

Dayanak

MADDE 3 (1) Bu Yönetmelik, 178 sayılı Maliye Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 29 uncu maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4 (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Bakan: Maliye Bakanını,

b) Bakanlık: Maliye Bakanlığını,

c) Başkan: Vergi Denetim Kurulu Başkanını,

ç) Başkanlık: Vergi Denetim Kurulu Başkanlığını,

d) Fiilen çalışma süreleri: Grup Başkanlığında veya yetki alanlarındaki yerlerde 8 inci maddede belirtilen süreler hariç geçirilen süreleri,

e) Görev puanı: 9 uncu maddeye göre hesaplanan puanı,

f) Grup Başkanı: Grup Başkanlığı bulunan yerlerdeki Grup Başkanını,

g) Grup Başkanlığı: Uygun görülen yerlerde Bakan onayı ile kurulan Başkanlığa bağlı (A) Grup Başkanlıklarını,

ğ) Hizmet bölgesi: EK-1deki cetvelde yer alan (A) Grup Başkanlıklarının bulunduğu, en üst birinci bölgeden başlamak üzere sıralanarak en alt bölge olan beşinci bölgeye kadar devam eden bölgeleri,

h) Kurul Yönetmeliği: 31/10/2011 tarihli ve 28101 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Vergi Denetim Kurulu Yönetmeliğini,

ı) Performans Yönetmeliği: 30/12/2011 tarihli ve 28158 sayılı 3. Mükerrer Resmî Gazetede yayımlanan Vergi Denetim Kurulu Performans Değerlendirme Sistemi Yönetmeliğini,

i) Vergi Müfettişi: (A) Grup Başkanlıklarında görevli Vergi Başmüfettişi ve Vergi Müfettişini,

j) Zorunlu çalışma süresi: Hizmet bölgelerinde zorunlu olarak çalışılması gereken süreyi,

k) (A) Grup Başkanlığı: Küçük ve Orta Ölçekli Mükellefler Grup Başkanlığını,

ifade eder.

 

İKİNCİ BÖLÜM

Genel Esaslar

 

Temel İlkeler

MADDE 5 (1) Vergi Müfettişleri, (A) Grup Başkanlıkları arasında görev yerleri bakımından yer değiştirmeye tabidir.

(2) Yer değiştirme suretiyle görevlendirmelerde uyulacak temel ilkeler aşağıda belirtilmiştir:

a) Yer değiştirme suretiyle görevlendirmelerde, hizmet bölgelerindeki zorunlu çalışma sürelerinin tamamlanması esastır.

b) Yer değiştirme suretiyle görevlendirmelerde, görev puanıüstünlüğüne göre işlem yapılması esastır.

c) Bu Yönetmelikte belirtilen istisnalar dışında, hizmet bölgelerindeki zorunlu çalışma süresini tamamlayan Vergi Müfettişlerinin, daha önce görev yapmadığı veya zorunlu çalışma süresini tamamlamadığı başka bir hizmet bölgesinde görevlendirilmesi zorunludur.

ç) Bulunduğu hizmet bölgesindeki zorunlu çalışma süresini tamamlayan Vergi Müfettişlerinin yer değiştirme suretiyle görevlendirilmeleri, çalışılmayan veya zorunlu hizmet süresi tamamlanmamış olan alt bölgelere veya en fazla iki üst bölgeye yapılır.

d) Zorunlu çalışma süresinin doldurulması nedeniyle yer değiştirme suretiyle görevlendirmeler ile isteğe bağlı yer değiştirme suretiyle görevlendirmeler her yılın Temmuz ayında; eş durumu özrüne bağlı olarak yer değiştirme suretiyle görevlendirmeler her yılın Ocak ve Temmuz aylarında; sağlık durumu özrü ile genel ve özel hayatı etkileyen nedenlere bağlı yer değiştirme suretiyle görevlendirmeler yılın herhangi bir zamanında yapılır.

e) Zorunlu çalışma süresinin doldurulması nedeniyle yer değiştirme suretiyle görevlendirmeler ile isteğe bağlı yer değiştirme suretiyle görevlendirmelere ilişkin sürelerin hesabında 31 Temmuz tarihi esas alınır. Bu hesaplamada ay kesirleri dikkate alınmaz.

f) Bulunulan hizmet bölgesinde herhangi bir nedenle zorunlu çalışma süresinden fazla geçen süreler, sadece bir üst bölgedeki zorunlu çalışma süresinden sayılır. Birinci hizmet bölgesinde herhangi bir nedenle zorunlu çalışma süresinden fazla geçen süreler ise sadece ikinci bölgedeki zorunlu çalışma süresinden sayılır.

g) Her ikisi de Vergi Müfettişi olan eşlerden meslek kıdemi az olan meslek kıdemi fazla olana tabi olur. Eşlerden birisinin 178 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 20 nci maddesinin ikinci fıkrasının (b), (c) ve (ç) bentlerinde yer alan Grup Başkanlıklarında görevli olması durumunda, her hal ve takdirde bu Grup Başkanlıklarında görevli olan eşe tabi olunur.

ğ) Vergi Müfettiş Yardımcılığı döneminde geçirilen süreler, zorunlu çalışma süresinin hesaplanmasında dikkate alınmaz.

Hizmet bölgeleri ve zorunlu çalışma süreleri

MADDE 6 (1) Yer değiştirme suretiyle görevlendirmelerde esas alınacak Grup Başkanlıklarının yer aldığı hizmet bölgeleri EK-1de yer alan cetvelde gösterilmiştir.

(2) Hizmet bölgeleri itibarıyla zorunlu çalışma süreleri aşağıda yer almaktadır:

a) 5 inci hizmet bölgesinde 3 yıl.

b) 4 üncü hizmet bölgesinde 4 yıl.

c) 3 üncü hizmet bölgesinde 5 yıl.

ç) 2 nci hizmet bölgesinde 6 yıl.

d) 1 inci hizmet bölgesinde 7 yıl.

Bölge hizmetinden sayılacak süreler

MADDE 7 (1) Aşağıda belirtilen süreler Vergi Müfettişinin görevli olduğu Grup Başkanlığının bölge hizmetinden sayılır:

a) Yıllık, mazeret, hastalık ve refakat izinleri.

b) Hizmet bölgesi dışında geçirilen kurs, konferans, seminer ve mesleki eğitim ile Bakanlık veya Başkanlıktaki geçici görev veya vekâlet görevi gibi görevlendirmelerde geçen sürelerin yılda toplam 90 günü geçmeyen kısmı.

c) Hizmet bölgesi içinde yapılan kurs, konferans, seminer ve mesleki eğitim ile geçici görev veya vekâlet görevi gibi görevlendirmelerde geçen süreler.

ç) Görevden uzaklaştırılan ve görevleriyle ilgili olsun veya olmasın herhangi bir suçtan tutuklanan veya gözaltına alınan Vergi Müfettişlerinin, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 143 üncü maddesi uyarınca görevlerine iadelerinin gerçekleşmesi halinde, görevden uzakta geçen süreleri.

(2) Grup Başkanlıkları arasındaki görevlendirmelerde eski görevinden ayrılış ile yeni görevine başlayış tarihleri arasında geçen süreler, yeni görev yerinin hizmet süresinden sayılır.

(3) Grup Başkanı veya Grup Başkan Yardımcısı olarak görev yapan Vergi Müfettişlerinin bu görevlerde geçirdikleri süreler, bu sürelerin geçtiği Grup Başkanlığının bulunduğu bölgenin hizmetinden sayılır.

(4) Hizmet bölgesi dışında hizmetin gereği olarak Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsünde (TODAİE) geçirilen sürelerin tamamı ile birinci fıkranın (b) bendindeki 90 günü aşan süreler, bu sürelerin geçtiği yerin bölge hizmetinden sayılır.

Bölge hizmetinden sayılmayacak süreler

MADDE 8 (1) Aşağıda belirtilen süreler bölge hizmetinden sayılmaz:

a) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun ilgili maddeleri uyarınca aylıksız izin almak suretiyle geçirilen süreler,

b) İlgili mevzuat çerçevesinde, diğer kamu kurum veya kuruluşlarında geçici görevli veya aylıksız izinli olarak geçen süreler,

c) 7 nci maddede belirtilen süreler dışında kalan diğer süreler.

Görev puanının hesaplanması

MADDE 9 (1) Görev puanı, performans puanı ile hizmet puanının toplamından oluşur.

(2) Performans puanı, Performans Yönetmeliğine göre içinde bulunulan takvim yılı hariç, elde edilen performans puanları toplamının %50sini ifade eder.

(3) Hizmet puanı;

a) 5 inci hizmet bölgesinde çalışılan her yıl başına 30,

b) 4 üncü hizmet bölgesinde çalışılan her yıl başına 25,

c) 3 üncü hizmet bölgesinde çalışılan her yıl başına 20,

ç) 2 nci hizmet bölgesinde çalışılan her yıl başına 15,

d) 1 inci hizmet bölgesinde çalışılan her yıl başına 10,

puan verilmek suretiyle hesaplanır. Hizmet puanının hesaplanmasında, 7 ve 8 inci maddeler göz önünde bulundurularak, fiilen çalışılan bölgenin puanı dikkate alınır.

(4) Görev puanının eşit olması halinde, meslek kıdemi fazla olana öncelik verilir.

Kontenjanların belirlenmesi ve ilanı

MADDE 10 (1) 23 ve 24 üncü madde kapsamında isteğe bağlı yer değiştirme talebinde bulunacak Vergi Müfettişleri, söz konusu taleplerini her yıl Mart ayı sonuna kadar EK-2de yer alan form ile Başkanlığa bildirirler.

(2) Başkanlık, birinci fıkraya göre yapılan talepler ile zorunlu çalışma süresini tamamlayanların sayısını göz önünde bulundurarak, hizmetin gereği ve ihtiyaçlar dâhilinde Grup Başkanlıklarında görevlendirilmesi gereken Vergi Müfettişi kontenjanını Nisan ayı içerisinde belirler ve ilan eder. 12 nci maddenin ikinci fıkrasında belirtilen süre içerisinde, gerekli bilgi ve belgeleri teslim etmeyen Vergi Müfettişi sayısı da ilan edilecek kontenjana dâhil edilir.

(3) Özür durumlarına bağlı olarak yer değiştirme suretiyle görevlendirmeler, Başkanlıkça ilan edilen kontenjan kapsamında değerlendirilmez.

 

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Özür Durumlarına Bağlı Yer Değiştirme

 

Özür halleri

MADDE 11 (1) Sağlık ve eş durumu özrü ile genel ve özel hayatı etkileyen nedenler dolayısıyla yapılacak görevlendirmeler, Başkanlığın hizmet gerekleri ile özür durumlarının birlikte karşılanması ilkesi göz önünde bulundurulmak suretiyle yapılır.

Özür hallerinin değerlendirilmesi

MADDE 12 (1) Özür hallerinin değerlendirilmesinde dikkate alınacak ilkeler aşağıda belirtilmiştir:

a) Özür hallerinin belgelendirilmesi kaydıyla zorunlu çalışma süresini tamamlayan Vergi Müfettişleri, zorunlu çalışma süresini tamamlamadıkları en alt hizmet bölgesinden başlamak üzere özürlerine cevap verebilecek farklı hizmet bölgelerinde, talepleri de dikkate alınarak görevlendirilebilir veya yerlerinde bırakılabilir. Zorunlu çalışma süresini tamamlamamış Vergi Müfettişleri, öncelikle özürlerine cevap verebilecek aynı bölge içinde başka bir Grup Başkanlığına, bunun mümkün olmaması halinde zorunlu çalışma süresini tamamlamadıkları en alt hizmet bölgesinden başlamak üzere farklı hizmet bölgelerine görevlendirilebilir.

b) Yer değiştirme suretiyle görevlendirme yapıldıktan sonra eş durumu özrü ortaya çıkanların, eş durumuna bağlı olarak yer değiştirme suretiyle görevlendirilme taleplerinin karşılanabilmesi için, en son görevlendirilmiş oldukları Grup Başkanlığında en az bir yıl süreyle çalışmaları zorunludur.

c) Eş durumu özrü olduğu halde, görevli oldukları Grup Başkanlığı isteğe bağlı olarak değiştirilen Vergi Müfettişleri, iki yıl süreyle aynıözür durumundan yer değiştirme talebinde bulunamazlar.

ç) Özür durumuna bağlı olarak görevli oldukları Grup Başkanlığı değiştirilen Vergi Müfettişlerinin görevlendirme iptal istekleri dikkate alınmaz ve iki yıl süreyle de aynıözürden yer değiştirme talebinde bulunulamaz. Ancak görevlendirmenin yapıldığı tarihten sonra oluşan yeni özür durumu ya da görevlendirmeye esas özrün ortadan kalkması nedeniyle, görev yerinden ayrılmamış olmak şartıyla yapılmış olan görevlendirmeler iptal edilebilir.

d) Özür halleri ortadan kalkan Vergi Müfettişleri, zorunlu çalışma süresinin dolması beklenmeksizin, özrün ortadan kalkmasını takip eden Temmuz ayında zorunlu olarak yer değiştirmeye tabi tutulurlar.

(2) Bu madde kapsamında başka bir Grup Başkanlığında görevlendirilen veya yerlerinde bırakılanlar, özürlerinin devam ettiğini gösteren son üç ay içerisinde düzenlenmiş belgeleri, her yılın Mart ayı sonuna kadar Başkanlığa göndermek zorundadırlar.

Sağlık durumu özrü

MADDE 13 (1) Sağlık durumu özrüne dayanılarak Vergi Müfettişlerinin yer değiştirme veya yerinde kalma talebinde bulunabilmesi için kendisinin, eşinin veya kanunen bakmakla yükümlü olduğu kimselerden birisinin sağlık durumunun, bulunduğu yerde tehlikeye girdiğinin veya görev yerinin değişmesi halinde tehlikeye gireceğinin, tam teşekküllü devlet hastanesinden veya tıp fakültesi hastanelerinden son üç ay içerisinde alınacak sağlık kurulu raporu ile belgelendirilmesi gerekir.

(2) Çocuğu özel eğitim gerektiren Vergi Müfettişlerinin, bu özür nedeniyle yer değiştirme veya yerinde kalma talebinde bulunabilmeleri, ilgili mevzuat çerçevesinde, rehberlik ve araştırma merkezlerince çocukları için verilen “Özel Eğitim Değerlendirme Kurul Raporu ve görev yaptığı veya görevlendirileceği Grup Başkanlığının bulunduğu yerde çocuklarının özrüne ilişkin özel eğitim alabileceği resmi eğitim kurumu bulunmadığına dair belge ile tevsik şartına bağlıdır.

Sağlık durumu özrü başvurusunda bulunacaklardan istenecek belgeler

MADDE 14 (1) Sağlık durumu özrüne bağlı olarak yer değiştirme veya yerinde kalma talebinde bulunanlardan aşağıdaki belgeler istenir:

a) Başvuru tarihi itibarıyla son üç ay içinde, tam teşekküllü devlet hastanesinden veya tıp fakültesi hastanelerinden alınacak, kendisinin, eşinin veya kanunen bakmakla yükümlü olduğu kimselerden birisinin sağlık durumunun bulunduğu yerde tehlikeye girdiğini veya görev yerinin değişmesi halinde tehlikeye gireceğini gösterir sağlık kurulu raporu.

b) Sağlık kurulu raporunun eş, anne, baba ve çocuklarından birine veya kardeşine ait olması halinde, aile kütüğüne işlenmiş kişisel bilgilerin özetlerini gösterir nüfus kayıt örneği.

c) Kardeşine vasi tayin edilenlerden mahkeme kararının onaylıörneği.

ç) Çocuğu özel eğitim gerektirenler için Özel Eğitim Değerlendirme Kurul Raporu.

d) Çocuğu özel eğitim gerektirenler için görev yaptığı veya görevlendirileceği yerde özel eğitim alınabilecek eğitim kurumu bulunmadığına dair belgenin örneği.

(2) Başkanlık, sağlık durumu özrünün belgelendirilmesi için gerektiğinde başka bilgi veya belgeler de isteyebilir.

Eş durumu özrü

MADDE 15 (1) Eş durumu özrüne dayanılarak bir Vergi Müfettişinin, yer değiştirme veya yerinde kalma talebinde bulunabilmesi için, eşinin;

a) 217 sayılı Devlet Personel Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye tabi bir kurumda memur veya statüsüne bakılmaksızın kamu görevlisi olarak çalışması ve yer değiştirmesinin mümkün olmaması,

b) 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu kapsamında çalışması,

şarttır.

(2) Vergi Müfettişlerinden, eşleri geçici olarak görevli olanlar, eş durumundan yer değiştirme talebinde bulunamazlar.

Eş durumu özrü başvurusunda bulunacaklardan istenecek belgeler

MADDE 16 (1) Eşi, kamu kurum veya kuruluşlarında çalışanların eş durumu özrüne bağlı olarak yer değiştirme veya yerinde kalma talebinde bulunabilmesi için aşağıdaki belgeler istenir:

a) Çalışılan kamu kurum veya kuruluşundan alınacak görev yeri belgesi ve başka yerde çalışmasının mümkün olmadığına dair belge.

b) Nüfus kayıt örneği ya da 25/4/2006 tarihli ve 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun 41 inci maddesinde belirtilen uluslararası aile cüzdanıörneği.

(2) Başkanlık, eş durumu özrünün belgelendirilmesi için gerektiğinde başka bilgi veya belgeler de isteyebilir.

Genel ve özel hayatı etkileyen nedenler

MADDE 17 (1) Vergi Müfettişleri, genel ve özel hayatı etkileyen nedenlerle;

a) Görevli oldukları Grup Başkanlığının bulunduğu yerde deprem, sel, yangın ve benzeri doğal afetlerin meydana gelmesi ve bu nedenle kendilerinin veya bakmakla yükümlü oldukları yakınlarından birisinin maddi veya manevi zarara uğraması,

b) Eş, anne, baba, kardeş veya çocuklarının şehit ya da malul gazi olması,

c) Görev yaptığı yerde özel hayatına ilişkin açık tehdit bulunması,

halinde olay tarihinden itibaren altı ay içinde yer değiştirme talebinde bulunabilirler.

(2) Birinci fıkranın (a) bendi kapsamında yer değiştirme talebinde bulunan Vergi Müfettişlerinden istenecek bilgi ve belgeleri belirlemeye Başkanlık yetkilidir.

(3) Birinci fıkranın (b) bendi kapsamında yer değiştirme talebinde bulunan Vergi Müfettişlerinden, eşinin veya çocuklarının şehit ya da malul gazi olduğuna dair belge ile aile nüfus kayıt örneği; (c) bendi kapsamında yer değiştirme talebinde bulunan Vergi Müfettişlerinden, görev yaptığı yerde özel hayatına ilişkin açık tehdit bulunduğuna dair ibarenin yer aldığı Cumhuriyet Başsavcılığından alınan belge istenecektir.

Özür sayılmayan haller

MADDE 18 (1) Bilimsel hazırlık, yabancı dil hazırlık ve tez dönemi dahil tezli/tezsiz yüksek lisans veya doktora programlarına kayıtlı Vergi Müfettişleri, bu ve benzeri alanlarda, öğrenim gördükleri yükseköğretim kurumlarının veya Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsünün (TODAİE) bulunduğu yere görevlendirilmek üzere yer değişikliği talebinde bulunamazlar.

 

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Zorunlu Çalışma Süresine Bağlı Olarak Yer Değiştirme

DEVAMI

Print Friendly, PDF & Email

Yorum KAPALI.

Tasarim & Sistem : Alomaliye & AbaciPark